Olika belysning för olika rum

Som vi tidigare nämnt i inte bara en, utan två artiklar, så spelar belysning och ljussättning en enorm roll i planeringsfasen av hus- och lägenhetsinredning, och framförallt vilken slags ton och atmosfär man vill skapa i respektive rum. Ett annars opersonligt rum som till exempel ett arbets- eller studierum kan få en helt annan framtoning om rätt ljus används till det, precis som att en annars stämningsfull och “sensuell” yta som till exempel ett kök, ett badrum eller ett sovrum kan bli otroligt avtändande och nästintill jobbigt att vistas i om man inte har tagit ljus och färg i beaktning redan när man planerade rummen eller när man flyttade in efter att de blivit färdigställda. Make or break är en väldigt passande formulering i detta fallet.

Denna gången tänkte vi på rumokök gå igenom varje respektive rum lite mer ingående, eftersom vi känner att det kan vara bra att få ett avstamp inför planeringen av ljussättningen. Vi har tidigare diskuterat i allmänna termer om hur du bör närma dig belysningen, så nu kommer äntligen “fortsättningen” för er som kanske väntade på mer. Det är viktigt att poängtera att det kommer vara rätt svepande tips även i denna “ingående” fingervisningen av vilken slags belysning varje rum behöver, men ta det bara för vad det är – varje rum är olika, precis som varje hem, och därför är det i slutändan upp till dig som ägare av din fastighet att bestämma vad som passar bäst.

Sovrum

Sovrum är precis som många andra av de typiska rummen i en lägenhet eller ett hus ett rum som behöver flera ljuskällor, eftersom det finns två principiella lager: det lager som omfattar hela sovrummet i sig, och det andra lagret som åsyftar sängen specifikt. Den omfattande ljussättningen bör vara i form av någon form av taklampa som ger ett mjukt men heltäckande sken, medan den sängspecifika ljussättningen bör komma i form av en riktad lampa med ett något starkare, koncentrerat sken.

Har du möjligtvis en garderob eller dylikt så kan du framhäva den och garderobens inre genom att installera armaturer som t.ex. spotlights i eller omkring garderoben. Upp till dig, i slutändan.

Ljussättningen bör gå i kalla toner och i regel vara av den mjuka sorten, eftersom sovrummet har ett primärt syfte, vilket är att få dig att somna. Så enkelt är det. Kalla färger simulerar mer eller mindre det som gör dig trött, eftersom de påminner om nattmiljöer.

Vardagsrum

Vardagsrummets natur är lite kaosartad, eftersom så mycket sker i vardagsrummet, och därför är det okej att ha en ganska kaosartad framtoning genom ljussättningen. Ljussättningen formas framförallt av vad du gör och vad dina vanor är. Är du en bokmal så passar en eller två golvlampor som får vikariera som läslampor bredvid soffa eller liknande möbler väldigt bra, och om du kollar på TV eller surfar på iPad:en eller laptopen så gör sig diskreta ljuskällor som skiner upp bakifrån alldeles utmärkt.

Vardagsrummet är ett bra ställe för att illustrera och framhäva djup i rummet. En golvlampa i kombination med fönsterlampor från till exempel Ljustema och en vid taklampa är ett bra exempel på ett arrangemang som gör vardagsrummet till en större plats än vad det egentligen är.

Badrum

Badrummets belysning bör vara skarp och “direkt”, eftersom ljuset ska reflektera badrummets praktiska och funktionella natur. Skenet från ljuskällorna ska kännas lika renande som att ta ett dopp i badkaret efter en hård dag eller en kalldusch på morgonen. Givetvis funkar även “mysigare”, mjukare färger och ljus bra för att återge en känsla av lugn och avkoppling.

Kök

Köket är förmodligen det rum som är mest beroende av en bra, kraftig och illustrerande belysning. Här gäller det att ta fram artilleriet och inte spara på några hästkrafter. Stark, allmän belysning, med möjligheter för lite mer nedtonade armaturer, punktbelysning över till exempel köksbänkar och gott om ljuspunkter samt fönsterbelysning premieras här.