Planera ditt kök

I en lång period nu har vardagsrummet varit det rummet där hela familjen har samlats efter en lång dag åt olika håll. Men, nu är det kökets tur att vara samlingsplatsen! Här lagar vi mat, bakar, gör läxorna, har mysiga middagar och har det roligt tillsammans. Det känns så självklart att vilja ha ett kök där alla trivs och känner sig som hemma, och då kommer köksplanering och renovering in i bilden. Planering är framgången till ett lyckat renoveringsprojekt och hjälper er att spara både tid och pengar. Vi tar upp några saker ni behöver tänka på inför köksplaneringen, men mer tips går det att hitta hos http://villalivet.se/om-kok/planera-husets-hjarta/ som går djupare in i ämnet.

 

planera-kok-villalivet

Villalivet skriver mer om att planera köket – passa också på att kolla in deras produktguide med köksartiklar

 

Skissa upp ert projekt

Det bästa att börja med är att göra en skiss, då blir det lättare att avgöra vad som fungerar ihop och vad som inte gör det innan ni praktiskt provar på det. Ta med allt som ni behöver i köket, så som bord, stolar och köksskåp. Försök vara så noggrann som möjligt då det kommer att underlätta längre fram. Mått som är viktiga att ta med i planeringen är takhöjden och måtten där dörrar och fönster finns i rummet.

 

koksplanering

Belysning

Vilken känsla vill ni att köket ska ha? Belysningen spelar stor roll här, då det gör mycket med hur både ni och era gäster kommer att känna er i köket. Det måste finnas bra arbetsbelysning för när maten ska lagas och även mysig stämningsbelysning. Och självklart en bra allmänbelysning. Ibland kan det vara hopplöst att se vad man gör vid köksbänken då belysningen endast kommer från en källa, men då finns det en bra lösning – led-lister! Genom att installera led-lister ovanför köksbänkarna så räcker ljuset och är fokuserad på hela arbetsytan. Led-lister finns det gott om här http://www.xcen.se/led-list.

 

Led-list från svensk tillverkare

Led-list från svensk tillverkare

 

Avlopp och ventilation

En annan viktig faktor redan i början av skissandet är att tänka på avlopp och ventilation. Tänker ni bara renovera köket och inte flytta eller ändra placeringen på vatten och ventilation så är det här extra viktigt att markera var de finns inne i rummet. Det gäller även för elen. Ett tips för att få bäst ventilation till fläkten är att anslutningen ska vara så rak som möjligt och utan några böjar.

 

Skapa ditt kök och ingen annans

Det är inte alla som vågar vara personliga när det kommer till att skapa sitt kök, och köken blir oftast stela och opersonliga. Men tänk på att köket visar vem du är, så våga därför att ta med inslag av din eller era personligheter i inredningen! Välj mer färger, material och former, då även de små detaljerna spelar roll för att göra ett perfekt helhetsintryck av köket.